torstai 16. heinäkuuta 2009

naapuri


Naapuri on yleiskielessä lähes synonyymi tutulle tai kaverille, joidenkin mielestä jopa ystävälle. Kuitenkin sanakirjamerkityksessä se on lähinnä seuraavassa asuinpaikassa oleileva lajitoveri.

Eri kulttuureissa naapuruudella on myös erilaisia sisältöjä. Naapureiden muodostama yhteisö saattaa jossain olla jopa elinehto, jossain toisessa välttämätön paha. Varallisuuden ulkoinen merkki on aika yleisesti se, että pystyy pitämään etäisyyttä lähinaapuriinsa.

Urbaaneissa yhteisöissä merkitys muuttuu melko rajusti. Kun meitä on riittävän paljon riittävän tihessä naapurista tuleekin pian häiriötekijä.

"Naapuri on se jolle ei sanota päivää kun sille ollaan kertakaikkiaan ja aina vihaisia. Se biletti taas aamuyöhön eikä saatu kunolla nukuttua mekään"

.. kirjoitti Minna 9 v kouluaineessaan ja samalla kiteytti siinä koko perheen suhtautumisen lähinaapuriinsa.

Kaupungin kerrostalossa lähin naapurisi saattaa nukkua metrin päässä sinusta, joka yö, kymmeniä vuosia, etkä välttämättä edes tervehdi häntä. Hän saattaa maata kuolleena vuoden samalla paikalla, etkä sinä sen enempää kuin kukaan muukaan huomaa kaivata häntä.

Saaristossa voi olla että naapurisi mökki näkyy kilometrien päässä. Vaikka ette juurikaan saunailtoja tai muita yhteisiä seuroja pitele, hän kuitenkin huomaa kun sinun laiturillasi ei ole päivään näkynyt liikettä ja tulee ottamaan selvää missä vika.

Yksinäisyys ja yhteisöllisyys ovat niitä suhteellisen suhteellisia asioita ...

.

Ei kommentteja: