keskiviikko 9. syyskuuta 2009

jaksaminen - uupuminen


jaksaa paremmin kun välillä vähän huilii

tähän suureen viisauteen konsultti tiivisti sanomansa ‘työhyvinvoiti ja työssäjaksaminen’ seminaarissa. Jos siinä muutaman tuhat euroa maksaneessa karismaattisessa esityksessä oli muuta sanomaa, niin se on sitten päässyt jo unohtumaan.

Osallistujille taisi olla tärkeintä seminaariin osallistuminen, se juuri oli sitä huilimista jokapäiväisestä oravanpyörästä.

Loma

Loma mielletään 'huilimisen' vuotuiseksi päätapahtumaksi. Kerran pari vuodessa ollaan poissa töistä ja irti sen paineista oikein kunnolla, tai näin siis pitäisi olla. Silloin voi tehdä kaikkea sellaista mitä ei työviikkoina voi tai kerkiä tehdä. Valitettavan monesti lomasta, sen suunnittelusta ja vietosta on tehty uusi stressin paikka omine suorituspaineineen.

Tavallisin tapa pilata loman elvyttävät vaikutukset on aloittaa se 'muistinnollauksella' , ryyppäämällä kaikki ne työkiireissä 'rästiin jääneet' kaljat kerralla, heti loman alkajaisiksi. Siitä sitten päästään muihin ongelmiin joita riittää loppu loman ajaksi ja töihin palaa entistäkin uupuneempi tapaus.

Yhtä varmasti saa lomansa pilattua suunnittelemalla tarkkaan mitä kaikkea loman aikana 'pitää' , remonttia, pienempiä korjauksia ja kunnostuksia, sukulointia, tapahtumia jne. ja sitten riennetään allakka täynnä niitä 'pitää' juttuja, eipä paljoa poikkea työviikoista.

Matkailu on melko varma konsti irrottautua jokapäiväisistä rutiineista ja ladata akkujaan uusilla virikkeillä. Sudenkuoppansa liittyvät kyllä siihenkin. Vähän ennakkoon pitäisi pohtia mikä minun mielestäni olisi kivaa ja mitä kohteella on tarjottavana. Jos se kiva on esimerkiksi rannalla löhöily se asettaa kohteen rannoille jonkinlaisia vaatimuksia, jos taas pitäisi saada tyydytettyä kulttuuri nälkäänsä, niitä kulttuurikohteita olisi parasta olla kohteessa.

Liian yksityiskohtiin menevällä etukäteissuunnittelulla näissäkin vaihtoehdoissa luodaan pohjaa tuleville pettymyksille. Harvoinpa se mielikuvitus riittää luomaan täysin realistista ennakkokuvaa ja huomioimaan kaikkia eteen tulevia haasteita. Asennetta ja joustavuutta, niin varmasti onnistuu paremmin.

Kaupunkiloma

Viime vuosina on kovasti yleistyneet nk. kaupunkilomat, muutama päivä jossain isommassa kaupungissa. Ne sopivatkin varsin hyvin mm. sellaisiin äkillisiin irtiottoihin, ex-tempore lomiin. Miksei kaupunkilomaakin voi tehdä vähän paremmalla harkinnalla ja valmistelulla, mutta jos ei ole aikaa tai kärsivällisyyttä, niin siitä vaan passi ja hammasharja mukaan ja menoksi.

Eurooppa on tosi hieno paikka asua nimenomaan näitä kaupunkilomia ajatellen. Lyhyen matkan päästä löytyy kymmenittäin kiinnostavia kohteita, eikä kustannuksetkaan nouse pilviin. Ahneuden ansa vaan pilee näissäkin. Jos loma-aikaa on pari kolme päivää ja yrittää katsastaa esimerkiksi Rooman merkittävät nähtävyydet, on varmasti hankkinut itselleen pahemman trauman, eikä oikeastaan ole levännyt yhtään.

Asiaa voi lähestyä toisinkin, ei kaikkea kerralla, vaan se mikä on kätevästi tarjolla, ja muistaa aina välillä vähän huilia.

Scalinata della Trinità dei Monti

Esimerkiksi Roomasta niitä sopivia huilimispaikkoja löytyy useampiakin, yksi niistä on espanjalaiset portaat. Samalla se on yksi niistä Rooman 'must'-paikoista joilla jokaisen turistin on käytävä ja josta jokaisen täytyy saada valokuva matkamuistoihinsa.

Tämä kuuluisa ulkoportaikko, joka johtaa Piazza di Spagnan aukiolta Trinita dei Montin kirkolle. Portaikko rakennettiin vuosina ranskalaisen diplomaatin Stefano Gueffier'n varoilla. Portaat suunnitteli arkkitehti Alessandro Specchi, mutta Francesco De Sanctis saattoi rakennustyöt päätökseen

Roomaa voi kuljeskella päivätolkulla ympäriinsä, yhtä hyvin voi pysähdellä kymmeniin paikkoihin kaikessa rauhassa katselemaan kun muut kiertelevät.

Täällä käyvät useimmat, monet myös pysähtyvät lepuuttamaan jalkojaan, tai muuten vain oleskelemaan, tämä on juuri oikea paikka siihen.


Ei kommentteja: