torstai 11. marraskuuta 2010

kirkko vai kapakka ?

.

Šibenikin Pyhän Jaakon katedraali (kattoikkuna)


Perinteisesti lasimaalaus yhdistetään kirkkoihin. Niiden ikkunoita on somistettu lasimaalauksilla jo pitkään. Vähemmän sen sijaan on kiinitetty huomiota siihen, että lasimaalaus kuuluu varsin monen perinteisen kapakankin tunnusmerkkeihin .

Jotkut niistä ovat tosi hienoja taideteoksia, joilla saattaa olla hyvinkin pitkä ja värikäs historia ja tekijät löytyvät sieltä vanhasta kanta-asiakas 'rekisteristä'.

Tässä muutama esimerkki Helsingistä :


Salutorget, Helsinki


Elite, Helsinki


Ankkuri, Helsinki

_

Lasimaalaustöihin kuuluvat myös Tiffany-työt. Menetelmän teki tunnetuksi taiteilija Louis C. Tiffany, joka teki lasivalaisimia. Tällä tekniikalla toteutetuissa lasitöissä lasinpalojen reunojen ympärille on laitettu kuparinauhaa. Toisella puolella on liimaus, joka pitää kuparinauhan kiinni lasinpalassa. Toisiinsa lasinpalat liitetään juottamalla tinaa kuparifolion pintaan.
___________________

Lasimaalaus on lasilevyn taustapuolelle maalattu ja sen jälkeen polttettu kuva tai ornamentti. Lasimaalaus kehittyi menetelmästä, joissa värillisiä lasinpaloja yhdisti toisiinsa lyijykiskot eli -puitteet. Nämä muodostavat osan teoksen viivasommitelmaa. Lasi maalataan yleensä lisäämällä siihen metallisia suoloja valmistusvaiheessa. Maalattuja yksityiskohtia ja keltaista värjäystä käytettiin usein maalauksen parantamiseen. Lasimaalaus-termiä käytetään myös ikkunoista, joihin värit ovat maalattu lasin päälle ja tämän jälkeen hehkutettu ahjossa.

Ei kommentteja: