tiistai 2. helmikuuta 2010

Torkut on terveellinen tapa ...


Päivänokosilla on paitsi terveysvaikutuksia, ne myös parantavat työtehoa ja työn laatua. Nokosten vaikutus korostuu, jos työpäivä venyy pitkäksi.

Päiväunien terveysvaikutuksia on tutkittu useissa tutkimuksissa ja huomattu, että päiväunet katkaisevat stressiä ja lieventävät sen haitallisia vaikutuksia.





Lyhyet päivänokoset ovat terveellisiä mutta nostavat myös työtehoa ja työn laatua.

Tauon vaikutus korostuu, jos työpäivä venyy pitkäksi. Väsyneenä muisti heikentyy ja tehokkuus sekä luova työskentely kärsivät.






Japanissa prosessiteollisuuden työpaikoilla voi ottaa tirsat taukotiloissa ja torkahtaa tarvittaessa. Maassa on huomattu, että nokosiin kannattaa sijoittaa. Työn tekemisen laatu paranee, ja viihtyvyys työssä lisääntyy.

Lämpimissä maissa siesta on keino välttää kuumuuden aiheuttamia haittoja. Siestan aikana otetut päivittäiset nokoset alentavat sydänkuolleisuutta jopa yli kolmanneksella.



Tunti vai enemmän unta?

Minkä mittaisia päivätorkkujen sitten pitäisi olla? Tulokset tästä vaihtelevat. Harvardin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että työkykyä nostavat kaikkein tehokkaimmin tunninmittaiset päiväunet.

Saman tutkimuksen mukaan päiväunilla ei ollut vaikutusta oppimiskykyyn. Siihen tarvitaan riittävän pitkä eli yleensä yli kuuden tunnin mittainen yöuni.
Myös Työterveyslaitoksessa on tutkittu nokkaunia. Virkistävimmiksi huomattiin parinkymmenen minuutin mittaiset torkut. Niiden jälkeen herää virkeänä ilman tokkuraista oloa.

http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2009/03/paivaunet_pitavat_terveena_ja_tehokkaana_636860.html



kotoisasti Helsingissä


ryhdikkäästi Lissabonissa


rennosti Lissabonissa


ahtaasti Shanghaissa



päikkärit siististi Funchalin kaupunginpuistossa

.

Maailmalla liikkuessa noita torkkujen ottajia näkee mitä ihmeellisimmissä paikoissa ja asennoissa.

Jokaisessa tapauksessa ei tietenkään ole kyse lisä työtehon tavoittelusta, mutta varmaan melko usein löytyy uutta puhtia omien ongelmien ratkaisemiseksi .

.

Ei kommentteja: