perjantai 18. joulukuuta 2009

Joulupukki - Santa Claus



Nykyisin kansainvälisesti tunnetun joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus (tunnetaan myös Nikolaus Barilaisena), jonka nimestä (lat. Sanctus Nicolaus) johtuvat hahmon nimet monissa kielissä.

Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojeluspyhimys.

Santa Clausin nykyinen ulkoasu kehittyi Yhdysvalloissa, jossa Pyhä Nikolaus ja Kris Kringle (engl. Criscringle) yhdistyivät ja syntyi Santa Claus-joulupukkihahmo.




Washington Irving kirjoitti aikanaan amerikkalaisten rakastamia mielikuvituksellisia ja jännittäviä kertomuksia. Häntä on myös kiittäminen tai vihaaminen Joulupukin aiempaa iloisemmasta, koristeellisemmasta ja muhkeammasta ulkomuodosta.

Euroopassa monet kristilliset ryhmät ovat kritisoineet joulupukkia siitä, että se vie huomion pois joulun todellisesta sanomasta. Saksassa ja Itävallassa alkoi vuonna 2006 "Kieltäkää pukki" -kampanja, jonka johdosta joulupukkia ei päästetty joulumarkkinoille.







Maailmalla kulkiessa huomaa että kauppakeskusten Joulupukkihahmot ovat periaatteessa melko saman näköisiä, joskin paikallisia erojakin löytyy.

Kaikilla kuitenkin sama tehtävä, herättää lahjojen, tarpeellisten ja turhanaikaisten ostoinnostusta.













Portugalissa Nokia (CTT) on lainannut Joulupukkihahmoa hyvin hyvin vapaasti tyylitellen (taisi vaihtua sukupuolikin Jouluakaksi) kännykkämainoksessaan.















Ja mitenkähän olisi tulkittava viesti, jonka antaa Lissabonilainen lastenvaateliike Exclusive, kun ovat hirttäneet Joulupukin sisäänkäyntinsä yläpuolelle ?

Ei kommentteja: